Oamenii de stiinta sustin ca o bucata mare de deseu din spatiu va lovi Pamantul la data de 13 noiembrie, iar impacul va avea loc in Oceanul Indian, la numai 65 kilometru sud de Sri Lanka. Poreclit si WT1190F, obiectul ciudat a fost descoperit in timpul acestei luni, dupa ce oamenii de stiinta au pierdut evidenta acestui obiect si au uitat de el. Acum, restul din spatiu, care se pare ca are o dimensiune cuprinsa intre 1 si 2 metri lungime, va avea o coliziune cu Pamantul si reprezinta o oportunitate destul de rara pentru ca oamenii de stiinta sa supravegheze intreg impactul- de la inceput pana la sfarsit.
Detectat de catre Catalina Sky Survey de la Universitatea din Arizona, in urma ca cateva saptamani, traiectoria WT1190F a fost calculata in functie de observarile din 2012-2013 a arhivelor. Potrivit oamenilor de stiinta, acest obiect se deplaseaza pe o orbita eliptica, miscarile sale sugerand ca obiectul este gol pe interior. Acest lucru inseamna ca obiectul cu care ne confruntam nu este asemanator cu o bucata de roca mai veche, deci, ce este WT1190F pana la urma?
Ce este WT1190F?
„Ar putea fi o racheta uzata sau panouri care au fost eliminate in urma unei misiuni catre Luna. De asemenea, este posibil ca aceste deseuri sa fie vechi de cateva decenii, poate chiar din <era Apollo>. Un obiect observat in 2002 orbitand Pamantul s-a dovedit a fi, pana la urma, un segment aruncat de catre racheta Saturn V, care a lansat primii oameni pe luna”- sustin oamenii de stiinta.
De asemenea, daca oamenii de stiinta isi dau seama cu exactitate ca acest lucru este realizat de noi, va fi primul obiect pierdut vreme de cativa ani in spatiu dar care se intoarce, in sfarsit, acasa. „Este o bucata de istorie pierduta in spatiu care revine pe Pamant ca sa ne bantuie”- mai adauga cercetatorii.