Wikipedia este in viata noastra de aproximativ 15 ani de zile, si spera sa fie cheia care sa asigure „suma cunoasterii umane”. Organizatia care o conduce, Wikimedia Foundation, a anuntat, de asemenea, ca va lansa un fond de 100 de milioane de dolari, cu ajutorul carora va reusi sa faca pagina web sa functioneze fara cererile anuale de donare. Astfel, acesti bani vor ajuta Wikipedia sa continue sa adune un record „de calitate” a intregii istorii umane, cu scopul de a inmana aceste cunostinte si altor generatii.

„Cand te gandesi la tinerii de la Universitate, iti dai seama ca acestia nu au cunoscut o lume fara Wikipedia; pentru ei, noi facem parte din infrastructura lumii”- sustine domnul Wales, cel care a subliniat care sunt planurile de viitor pentru site-ul enciclopedie. „Este foarte important sa sustinem Wikipedia pentru lume, este un proiect de comunitate. In mediul online, vor ajunge alte cateva miliarde de oameni pentru prima data, iar noi trebuie sa raspundem cerintelor lor. Foarte multi dintre ei vor folosi un dispozitiv mobil, asa ca si noi investim in tehnologia mobila, pentru ca trebuie sa fim acolo pentru ei”- mai adauga acesta.

Wikipedia ramane o organizatie non-profit

Wikipedia va ramane, in continuare, o organizatie non-profit, si este condusa de catre donatiile publice care vin de la aproximativ 80.000 de voluntari, care editeaza articolele ce apar pe site. De asemenea, au existat o serie de controverse in jurul anul 2014, cand un functionar public a fost demis din cauza modificarilor ofensive pe care le-a realizat pe o pagina a site-ului.

Totusi, fondatorul site-ului sustine ca „majoritatea” utilizatorilor sunt utili: „Rolul meu este, mai degraba, unul simbolic. Am foarte putin putere”, sustinea Wales atunci cand a descris conducerea site-ului. De asemenea, acesta a mai adaugat ca Wikipedia reprezinta democratie si „un fel de oras modern, mai degraba decat o companie bine organizata”.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *