Copil palmuit

Violenta domestica este foarte raspandita in societatea romaneasca. Aceasta se imparte in trei categorii: violenta fizica, violenta verbala si violenta sexuala. In cadrul unei familii, pot apare toate cele trei tipuri de violenta sau doar doua sau unul dintre acestea. Violenta fizica presupune aplicarea de pedepse corporale care, de cele mai multe ori, este combinata cu violenta verbala ce implica aducerea de insulte victimei. Cand vorbim de violenta sexuala in cadrul familiei, facem referire la abuzarea sexuala a membrilor familiei.

Fie ca discutam despre violenta indreptata asupra copiilor din cadrul familiei sau violenta dintre soti, subiectul acesta este cat se poate de actual.

Deoarece violenta domestica este foarte raspandita peste tot in lume, diversi cercetatori au creat teorii cu privire la aceasta tema.

Una din teoriile sociologice cu privire la violenta domestica ii apartine lui Ellen Janosik (1994). Aceasta considera ca diferentele dintre interese si activitati, dintre varsta si sex, precum si inflexibilitatea rolului, sunt cateva dintre cauzele care cresc tensiunea si favorizeaza aparitia violentei in familie.

Tot Ellen Janosik (1994), observa o legatura intre stresul vietii cotidiene si comportamentul violent. Aceasta subliniaza faptul ca un barbat stresat si nemultumit din punct de vedere profesional este mai predispus sa aiba un comportament violent fata de sotie sau de copii sai.

O alta teorie despre violenta domestica este teoria neajutorarii invatate. Autoarea teoriei, Lenore Walker (1979), considera ca aceste manifestari violente sunt transmise intergenerational si ca acest tip de comportament se poate invata in copilarie. Walker se bazeaza pe ideea urmatoare: relatiile dintre sot si sotie sunt observate de copil, iar felul in care sotii se comporta unul fata de celalalt va afecta modul de comportare al copilului si relatiile sale pe parcursul vietii.

Pe langa teoriile despre violenta domestica, un alt lucru care subliniaza amploarea acestui fenomen sunt datele statistice. Conform Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, aproximativ 800 de persoane au murit din cauza violentei domestice intre anii 2004 si 2011. De asemenea, tot in aceasta perioada, au fost raportate aproximativ 82.000 de cazuri de violenta domestica. Insa, avand in vedere ca exista multe cazuri care nu sunt raportate, putem aprecia ca numarul acestor tipuri de evenimente este mult mai mare.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *