Deriva continentelor reprezinta o teorie care explica modul in care continentele au evoluat si s-au miscat pe suprafata Pamantului. Stabilita in anul 1912 de catre Alfred Wegener, un geofizician si meteorolog, deriva continentelor explica, de asemenea, de ce unele fosile de plante si animale, dar si formatiuni de roca, sunt atat de asemanatoare pe continente diferite.

Wegener a fost de parere ca toate continentele au fuzionat la un moment dat impreuna formand un megacontinet care s-a rupt si a ajuns sa aiba pozitia actuala. Insa geologii nu au fost de acord cu teoria lui Wegener, dupa ce acesta a publicat o lucrare in 1915 numita „Originea Continentelor si Oceanelor”. O buna parte a celor din opozitie nu erau de acord cu ceea ce sustine Wegener din cauza ca acesta nu a avut un model bun de a explica modul in care continentele s-au rupt.

Cu toate ca majoritatea observatiilor lui Wegener despre fosile si roci au fost corecte, acesta a gresit din mai multe puncte de vedere. De exemplu, Wegener a crezut ca, continentele au aparut prin crusta oceanelor.  Desi „deriva continentelor” a fost o teorie eliminata, aceasta a introdus ideea conform careia continentele chiar s-au miscat. La cateva decenii mai tarziu dupa ce si-a publicat datele, oamenii de stiinta au confirmat o buna parte din teoriile lui Wegener, cum ar fi existenta in trecutul geologic a unui supercontinent Pangeea.

Dovezi ale derivei continentelor

O harta a continentelor l-a inspirat pe Wegener sa explice istoria geologica a Pamantului. Invatat ca si meteorolog, acesta a fost intrigat de modul in care arata tarmurile Africii si ale Americii de Sud. Apoi, Wegener a pus cap la cap o serie de documentari pentru a demonstra ca intreaga suprafata uscata a Pamantului a fost odata un intreg. O dovada clara ar putea consta in faptul ca Muntii Apalasi din Statele Unite si Muntii Caledonici din Scotia se potrivesc ca doua piese de puzzle, la fel ca si straturile de roci din Karroo- Africa de Sud si Santa Catarina din Brazilia.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *