Dipnoi
Dipnoi

Laurentaeglyphea neocaledonica este o specie de homar din familia glypheidae si singura specie a genului Laurentaeglyphea. Este cunoscuta dintr-un singur specimen, colectat intr-un guyot in Marea Coralilor, dintre Australia si Noua Caledonie. Se crede ca este un pradator cu perceptie in culori, spre deosebire de cea mai apropiata ruda, Neoglyphea inopinata.

Numele stiintific Nautilus vine de la grecescul “nautilos” – navigator, marinar. Nautilii sunt cefalopode, ca si sepiile, calmarii si caracatitele, dar mult diferiti de acestea fiind singurul cefalopod care poseda o cochilie externa dezvoltata, cu o structura unica. Cochilia, care creste dupa un model matematic perfect, are zeci de camere, cu rol hidrostatic. In interiorul cochiliei se afla lichid si gaz, care, printr-un mecanism complicat de excretie si reabsorbtie, permit nautilului sa coboare si sa urce la adancimea dorita. Pe masura ce creste in dimensiuni, isi completeaza cochilia, construind camarute din ce in ce mai mari si sigilandu-le pe cele vechi, in care nu mai incape. De fapt, se muta dintr-o camera in alta mai mare si asemenea cu prima. Fiecare crestere in lungime a cochiliei este insotita si de o crestere proportionala a razei sale, astfel incat forma ramane neschimbata. Traind sub practic aceeasi forma de milioane de ani, (fosilele sale dateaza din Triasic), Nautilul este considerat o fosila vie.

Celacantul (Latimeria chalumnae; Latimeria menadoensis). Ordinul era considerat disparut de la sfarsitul Cretacicului, dar a fost redescoperit in 1938 pe coasta Americii de Sud. Acesta este considerat o specie relicta deoarece pare sa nu se fi dezvoltat in ultimile milioane de ani. Se crede ca celacantul a evoluat in forma actuala aproximativ acum 400 milioane de ani.

Pestele australian cu plamani (dipnoi) Neoceratodus fosteri. Dovezile fosile ale grupului dateaza de acum 380 milioane de ani, in jurul perioadei cind vertebratele superioare incepeau sa evolueze. Fosile ale dipnoiului, aproape identice cu cele ale speciei actuale au fost descoperite in nordul New South Wales, sugerand faptul ca specia a ramas practic neschimbata de mai bine de 100 de milioane de ani, fiind o fosila vie si una din cele mai vechi vertebrate ale planetei.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *