kamciatka

Avand in vedere problemele climatice cu care se confrunta lumea din ziua de azi, oamenii de stiinta din Marea Britanie au analizat mostre de gheata din Groenlanda si din peninsula Kamciatka si au ajuns la concluzia ca, alaturi de restul continentului asiatic, peninsula va fi cea responsabila care va accelera procesul de topire a ghetarilor si a calotei glaciare din zona polara.

In cadrul articolului publicat de oamenii de stiinta in Scientific Report, acestia au au descris ca responsabil pentru topirea calotei glaciare este reprezentat de cresterea temperaturilor medii globale, care incurajeaza transferul de particule de praf si de genusa vegetala de pe teritoriul peninsulei Kamciatka dar si din alte resiuni ale Asiei, transferandu-le in Groenlanda, dar si in alte zone polare. James Bendle, om de stiinta de la Universitatea Birmingham, a declarat ca „am reusit sa refacem scenariul climatului din trecut, asa ca stim ce tip de clima a descris Pamantul in ultimii 450 de ani, multumita analizei particulelor organice care se afla in mostrele de gheata din Groenlanda si din Kamciatka. Inainte de a ajunge in aceste locuri, inseamna ca acestea au avut de strabatut mii de kilometri pana sa ajunga aici. Daca e sa analizam compozitia lor, observam ca asemanarea dintre aceste particule este asemanatoare cu cele din prezent, iar asta nu inseamna nimic altceva decat ca scenariul se va repeta, din pacate”.

Legatura intre Groenlanda si Kamciatka

Bendle, impreuna cu echipa sa de oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca fenomenul de incalzire globala determina o intesificare a transportului de astfel de particule si nanoparticule din regiunea arctica. Acest lucru inseamna ca intre Groenlanda si Kamciatka exista o cale de comunicare directa, care este responsabila de schimbarile atmosferice din America de Nord si Orientul Indepartat, influentand si clima din regiunea polara.

Totodata, in urma analizelor efectuate pe mostrele de gheata, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca viteza de tranfer a particulelor dintre cele doua regiuni a crescut incredibil de mult, ceea ce inseamna ca incalzirea globala se accelereaza.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *