imagine termica

O descoperire realizata de oamenii de stiinta de la Institutul Tehnologic Massachusetts ar putea sa ne ofere posibilitatea de a utiliza tehnologia ce implica viziune de noapte. Imaginile termice, capabile de iluminarea obiectelor ce se afla in intuneric, a fost utilizata in mod normala din necesitatea unui echipament adecvat de a identifica subiectele sensibile la caldura. Insa, aceasta tehnologie este foarte costistitoare, dar cu toate acestea, se pare ca un nou cip dezvoltat de cercetatorii de la MIT ar putea fi o alternativa benefica.

Baza acestui sistem consta din grafen, un material foarte puternic si semi-conductor, ce este reactiv la caldura. Acesta poate fi utilizat pentru a crea cip-uri de computer capabile de a raspunde la schimbarile usoare de temperatura si umiditate, care, la randul sau, ar putea revolutiona imaginea termica dar si alte tehnologii cu infrarosu. „Grafenul nu numai ca este ideal pentru tranzistori, dar consolideaza materialele structurale. De asemenea, este unul din cele mai bune materiale pe care le cunoastem pentru detectarea in infrarosu”- sustine Tomas Palacios, inginer electrician si co-autor al studiul din spatele cip-ului.

Avantajele grafenului

Potrivit unui raport publicat in Scientific American, cip-ul microscopic este racit de catre un buzunar de aer care se afla in jurul bandei de grafen, determinand ca acesta sa devina flexibil, ieftin si capabil sa detecteze caldura fara a fi nevoie de un sistem de racire extern. Dupa ce se va dezvolta la capacitatea maxima, senzorii de grafen ar putea sa reduca cu succes costul si dimensiunea imaginilor termale, imbunatatindu-se aplicabilitatea sa in sectorul de consum, cel militar si cel de urgenta.

In timp ce alte forme de tehnologie cu viziune de noapte exista fara a avea nevoie de racire externa, astfel de alternative cu senzori de lumina scazuta ar putea avea nevoie de ceva lumina pentru a functiona asa cum trebuie. Sistemele de imagine termica dependente de lichid de racire pot afisa o imagine clara in intuneric absolut si, de asemena, caldura emanata de sistemul de racire nu poate interfera cu senzorul de imagine termica.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *