Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta din Statele Unite sustine ca oamenii saraci si mai putin educati au mai multe sanse de a muri. Astfel, se spune ca cei mai bogati si cu un nivel educational mai mare sunt mai constienti de pericolele care se afla in lume, in timp ce oamenii care nu au avut parte de o educatie asa cum trebuie nu stiu de ce anume sa se fereasca. Cel mai cunoscut exemplu in acest sens este cel care descrie Africa: din cauza lipsei de educatie, populatia continua sa se inmulteasca, dar cu toate acestea mortalitatea este una foarte ridicata. De ce? Pentru ca oamenii nu au pregatire necesara de a creste un copil in conditii bune de viata si nu iau in considerare faptul ca aici exista o multime de boli.
Ei bine, nu doar populatia din Africa este afectata din cauza lipsei educatiei, ci si populatia din America. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca cei mai saraci si cu un nivel de educatie mai mic reprezinta un grup de oameni care sunt mai predispusi in fata accidentelor rutiere. In urma efectuarii studiului, oamenii de stiinta au observat ca in ultimii 25 de ani, numarul de accidente rutiere din cadrul familiilor bogate a scazut foate mult, in timp ce in cazul celor saraci aceastea au tendinta sa creasca. Un motiv care se afla la baza cresterii ratei de mortalitate din aceasta cauza consta in faptul ca cei saraci nu dispun de masini echipate cu ultimile tehnologii care asigura siguranta maxima ci, in schimb, acestia au masini foarte vechi si care nu sunt la fel de rezistente in cazul unui impact.
Educatia si accidentele de masina
De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit si care este legatura educatiei in acest caz: cei cu o educatie slaba nu obisnuiesc sa poarte centura, in schimb ce persoanele care au primit o educatie rutiera sunt constiente de pericolele din trafic asa ca folosesc aceasta metoda de siguranta.
In urma studiului, specialistii au concluzionat ca oamenii saraci si mai putin educati sunt de cinci ori mai predispusi decat cei bogati sa moara in accidente de masina.
Toti avem dreptul la viata, iar acest drept nu ar trebui conditionat de situatia materiala pe care o are fiecare. In acest sens, masinile viitoarei generatii- cu tehnologii de ultima ora, electrice sau autonome- vor fi lucruri disponibile doar celor bogati- asa ca nu e de mirare ca rata mortalitatii este mai mare in randul persoanelor sarace.