Printesa Rapunzel de Corona este un personaj fictional care apare in al 50-lea film animat produs de Walt Disney Pictures, „Tangled” (ro. – „O poveste incalcita”) din 2010, precum si intr-o continuare de scurt metraj, „Tangled Ever After” din 2012. In ambele aparitii, vocea lui Rapunzel este interpretata de cantareata si actrita americana Mandy Moore. In timpul primelor scene din „Tangled”, Delaney Rose Stein si-a imprumutat vocea pentru varianta copil a personajului.

Creata si animata de supraveghetorul de animatie Glen Keane, Rapunzel este usor bazata pe basmul german al fratilor Grimm, „Rapunzel”. In adaptarea Disney, pentru care personajul a fost schimbat intr-unul mai putin pasiv si care incearca  sa se descurce singur, Rapunzel, o printesa nascuta cu un par lung magic si auriu este rapita, copil fiind, si crescuta de o femeie vanitoasa, Mama Gotherl, care ii exploateaza abilitatile unice de vindecare a parului pentru a ramane tanara pentru mai mult timp. Inchisa in turnul mamei Gothel timp de 18 ani, fara sa-si cunoasca adevarata identitate, Rapunzel se foloseste de ajutorul unui hot numit Flynn Rider pentru a vedea lansarea de lampioane care are loc de ziua ei, in fiecare an.

Recenzii pozitive pentru Rapunzel au fost pozitive, in mare, criticii de specialitate apreciindu-i personalitatea vioaie si dinamica, precum si independenta. Cronologic, aceasta este a zecea printesa Disney, fiind introdusa oficial in cadrul grupului din care mai fac parte Alba ca Zapada, Cenusareasa, Ariel, Jasmine, Mulan si Tiana, printre altele pe doi octombrie 2011; astfel, aceasta a devenit prima membra care a fost realizata prin utilizarea tehnicilor computerilor, fara sa fie desenata de mana, ca anterioarele. Asemanarile fizice si de personalitate ale personajului au fost comparate cu cele ale lui Ariel din „Mica sirena”, film produs in 1989 si care a dus la „renasterea Disney”, producatorii recunoscand ca Ariel a reprezentat o influenta importanta pentru realizarea acestui personaj.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *