Prima tableta pentru nevazatori

Cand Louis Braille a inventat sistemul Braille in anii 1820, acesta a devenit un instrument fundamental de alfabetizare pentru milioane de oameni orbi sau pentru cei care au probleme de vedere. Din pacate, acesti oameni au fost lasati inafara progresului tehnologic. Smartphone-urile, tabletele si e-books raman dispozitive inaccesibile si inutile pentru mai bine de 285 milioane de orbi sau cu deficiente de vedere.

Insa, oamenii de stiinta de la Universitatea din Michigan lucreaza la o tehnologie revolutionara, care ar putea oferi o sansa oamenilor orbi de a folosi gadget-urile ce sunt nelipsite din viata oamenilor care vad, comprimand sistemul Braille in acestea. “Imagineaza-ti ca ai o tableta, care nu e vizuala ci, in schimb, are o suprafata tactila care poate fi de folos oamenilor orbi, folosind Braille”- explica Sil O`Modhrain, profesor la Universitatea din Michidan.

Tehnologia penumatica exploateaza lichidul sau aerul cu scopul de a micsora mecanismul si de a-l extinde. O serie de bule din cadrul afisajului se umfla sau nu, ceea ce inseamna ca vor aparea puncte pentru a crea sistemul Braille. Scopul oamenilor de stiinta este acela de a crea afisajul in sistem Braille pe tablete sau smartphone-uri.

Refreshable Braille

Refreshable Braille- asa cum mai este cunoscut- chiar exista, sustine O`Modhrain, insa variantele electronice pot afisa numai o linie de text si sunt extrem de scumpe. Astfel, o linie actualizata de Braille costa, in mod normal, intre 3000 si 5000 dolari, astfel ca o pagina intreaga de pe un display smartphone, in sistem Braille, ar costa undeva la 55.000 dolari. Dar, din cauza faptului ca display-ul Refreshable Braille a celor de la Universitatea din Michigan nu se bazeaza pe electronice, oamenii de stiinta sustin ca aceasta tehnologie poate fi o alternativa mai ieftina. De asemenea, tehnologia ar putea oferi o serie de alte posibilitati pentru persoanele cu deficiente de vedere.

Comments

Leave us a Message