Cand Louis Braille a inventat sistemul Braille in anii 1820, acesta a devenit un instrument fundamental de alfabetizare pentru milioane de oameni orbi sau pentru cei care au probleme de vedere. Din pacate, acesti oameni au fost lasati inafara progresului tehnologic. Smartphone-urile, tabletele si e-books raman dispozitive inaccesibile si inutile pentru mai bine de 285 milioane de orbi sau cu deficiente de vedere.

Insa, oamenii de stiinta de la Universitatea din Michigan lucreaza la o tehnologie revolutionara, care ar putea oferi o sansa oamenilor orbi de a folosi gadget-urile ce sunt nelipsite din viata oamenilor care vad, comprimand sistemul Braille in acestea. „Imagineaza-ti ca ai o tableta, care nu e vizuala ci, in schimb, are o suprafata tactila care poate fi de folos oamenilor orbi, folosind Braille”- explica Sil O`Modhrain, profesor la Universitatea din Michidan.

Tehnologia penumatica exploateaza lichidul sau aerul cu scopul de a micsora mecanismul si de a-l extinde. O serie de bule din cadrul afisajului se umfla sau nu, ceea ce inseamna ca vor aparea puncte pentru a crea sistemul Braille. Scopul oamenilor de stiinta este acela de a crea afisajul in sistem Braille pe tablete sau smartphone-uri.

Refreshable Braille

Refreshable Braille- asa cum mai este cunoscut- chiar exista, sustine O`Modhrain, insa variantele electronice pot afisa numai o linie de text si sunt extrem de scumpe. Astfel, o linie actualizata de Braille costa, in mod normal, intre 3000 si 5000 dolari, astfel ca o pagina intreaga de pe un display smartphone, in sistem Braille, ar costa undeva la 55.000 dolari. Dar, din cauza faptului ca display-ul Refreshable Braille a celor de la Universitatea din Michigan nu se bazeaza pe electronice, oamenii de stiinta sustin ca aceasta tehnologie poate fi o alternativa mai ieftina. De asemenea, tehnologia ar putea oferi o serie de alte posibilitati pentru persoanele cu deficiente de vedere.

De Admin

Un comentariu la „Prima tableta pentru nevazatori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *