„Pe aripile vantului” este un film istoric si de dragoste, american, din anul 1939, adaptat dupa romanul cu acelasi nume din 1936, castigator al premiului Pulitzer, scris de Margaret Mitchell. A fost produs de David O. Selznick si regizat de Victor Fleming. Actiunea are loc in sudul Statelor Unite ale Americii in secolul al XIX-lea si prezinta povestea lui Scarlett O’Hara, fiica incapatanata a unui mosier din Georgia, din momentul in care isi declara dragostea fata de Ashley Wilkes, care este casatorit cu verisoara lui, Melanie Hamilton, pana in momentul in care se casatoreste cu Rhett Butler. Filmul are loc de-a lungul Razboiului Civil American si a perioadei de Reconstructie, povestea fiind spusa din perspectiva sudistilor albi. Rolurile principale sunt interpretate de Vivien Leigh (Scarlett), Clark Gable (Rhett), Leslie Howard (Ashley) si Olivia de Havilland (Melanie).

Filmul a avut probleme de productie inca de la inceput. Filmarile au fost amanate timp de doi ani, ca urmare a determinarii lui Selznick de a-l avea pe Gable in rolul lui Rhett Butler, iar „cautarea lui Scarlett” a dus la testarea a 1.400 de femei pentru rol. Scenariul original a fost scris de Sidney Howard, insa a fost rescris de multi scenaristi, in incercarea de a-i oferi o lungime potrivita. Regizorul original, George Cukor, a fost concediat la scurt timp dupa ce filmarile au inceput si a fost inlocuit de Victor Fleming, care, la randul sau, a fost inlocuit pentru o scurta perioada de timp de Sam Wood, Fleming suferind de epuizare.

Filmul a primit recenzii pozitive la momentul lansarii in decembrie 1939. Distributia a fost apreciata, in mod special, criticii considerand-o pe Vivien Leigh, in mod special, foarte potrivita in rolul lui Scarlett. La premiile Oscar din 1940, filmul a primit zece premii, opt competitive, doua onorifice, din 13 nominalizari. Printre premiile castigate se numara „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu adaptat”, „Cea mai buna actrita principala” (Leigh) si „Cea mai buna actrita secundara” (Hattie McDaniel; aceasta a fost primul afro-american care a castigat un premiu Oscar).

In prezent, productia continua sa fie filmul cu cele mai multe incasari la box office.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *