durere-empatie

Empatia este un sentiment originar din creierul nostru; este definita de catre structura noastra cerebrala si este unica pentru fiecare dintre noi. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Viena au publicat un nou studiu care analizeaza modul in care empatizam cu durerea altor persoane- si au descoperit ca aceasta se bazeaza pe propriile noastre experiente de durere.

Studiul, realizat de catre psihologul Clauss Lamm, a examinat 100 de participanti pentru a intelege modul in care empatia functioneaza la nivelul neurobiologic. Oamenii de stiinta au folosit o metoda cunoscuta sub numele de „efect placebo”- fiind cea mai potrivita optiune de a analiza, cu adevarat, activitatea cerebrala. Analgezia reprezinta incapacitatea oamenilor de a simti durere, asa ca oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand au introdus dureri la participanti, empatia lor fata de durerea altor oameni s-a diminuat.

Participantii din cadrul grupului care a primit placebo au dat dovada de mai putina activitate cerebrala in regiunile creierului care sunt cunoscute ca avand un impact major in reteaua neuronala care genereaza empatia. „In plus, aceste regiuni din creier reprezinta zone din partile centrale ale sistemului endogen de opiacee, care este implicat in reglementarea durerilor”- sustine Lamm. Prin blocarea receptorilor opioizi din creier, oamenii de stiinta au reusit sa induca empatie in cadrul participantilor care au luat placebo. Pe scurt, prin oprirea de furnizare a analgezicelor si prin sporirea sentimentului de durere la participanti, au existat mai multe posibilitati de a controla empatia lor pentru altii.

In timp ce exista mai multe intrebari ramase fara raspuns, acest studiu, cu siguranta, scoate in evidenta faptul ca ne bazam pe experientele noastre personale. Capacitatea noastra de a empatiza si gradul de empatizare pot fi influentate de propria noastra perspectiva.

Empatia este influentata de experientele personale

„Rezultatele acestui studiu arata ca empatia este influentata puternic de propriile noastre experiente. Acesta ar putea fi un motiv pentru care sentimentele altor oameni ne pot afecta si pe noi destul de tare- din moment ce simtim aceste sentimente ca si cum ar fi ale noastre. Pe de alta parte, aceste descoperiri explica, de asemenea, de ce empatia poate fi un aspect negativ: judecam sentimentele altora in functie de propriul nostru punct de vedere”- sustin oamenii de stiinta.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *