ebola

Epidemia recenta de Ebola din Africa de Vest a luat viata a peste 11.000 de oameni, afectandu-i, in special, pe cei din Liberia, Guineea si Sierra Leone. In prezent, este o veste extraordinar de buna sa auzim ca in inima acestor tari nu s-a mai inregistrat niciun caz nou, asa ca a trecut o saptamana fara niciun incident de acest fel.

In timp ce numarul de cazuri cu Ebola au scazut brusc de la inceputul anului 2015, izbucnirea ramane cea mai rea epidemie de Ebola din istoria omenirii: a ucis de cinci ori mai multi oameni decat orice alt focar de Ebola de pana acum. O combinatie intre capacitatea virusului de a se transmite foarte usor, practicile culturale, infrastructura medicala ineficienta si dificultatile in stabilirea unui diagnostic, au fost factori care au favorizat raspandirea viruslui intr-un sat mic din Guineea, astfel ca a ajuns sa ucida mii de oameni in cel putin sase tari.

OMS sustine ca trebuie sa fim vigilenti

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si ca trebuie sa ramanem precauti: este nevoie de numai un singur caz nediagnosticat si netratat pentru ca o noua epidemie sa se raspandasca. Privind un raport al OMS emis la 9 mai 2015, se pare ca Liberia a scapat de Ebola- au trecut 42 de zile de la ultimul pacient infectat. Timpul de incubare a virusului este de 21 de zile, astfel ca a trecut o perioada dubla de timp care a confirmat ca virusul a fost eradicat din aceasta zona.

Doua luni mai tarziu, sase cazuri de infectii virale au reaparut. In numai cateva ore, peste 140 de oameni au fost expusi la virus, iar 16 dintre acestia au fost pusi in carantina. Cu toate ca numarul de cazuri a scazut in ultimul timp, este clar ca trebuie sa ramanem vigilenti pentru inca o perioada buna de timp.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *