In filmul „The Day After Tomorrow”, lumea este acoperita de gheata in numai cateva saptamani. In prezent, oamenii de stiinta realizeaza o serie de studii care sugereaza ca un astfel de scenariu chiar s-a petrecut in istoria lumii si este posibil sa se mai produca si in viitor.

Privind catre viitor, nu exista niciun motiv pentru care un astfel de inghet sa nu loveasca pamantul din nou. De asemenea, oamenii de stiinta spun ca, astfel de modificari glaciare ar determina, in mod ironic, topirea calotei glaciare din Groenlanda.

In urma cu 13.000 de ani, Emosfera Nordica a fost inghitita de o iarna foarte rece, care a tinut aproape 1300 de ani. Evenimentul este cunoscut de oamenii de stiinta ca si „Big Freeze”, iar dovezile geologice sugereaza ca acest val de inghet a oferit un impuls mare de apa dulce- un volum mai mare decat cel al Marilor Lacuri din America de Nord. Acest aflux brusc a provocat o diluare a circulatiei apei calde din Atlanticul de Nord, determinand ca acesta sa isi reduca intensitatea la jumate. Fara aceasta influenta de incalzire, dovezile arata ca temperaturile din Emisfera Nordica ar scade extrem de mult.

Efectele schimbarilor climatice

Studiile anterioare realizate pe probele de gheata din Groenlanda sugereaza ca aceasta schimbare de clima ar putea sa se intinda pe mai multe decenii. In prezent, oamenii de stiinta sustin ca acest scenariu ar putea sa se produca cat de curand, astfel ca pamantul va fi acoperit de un strat de gheata.

Altfel spus, schimbarile climatice actuale provoaca o crestere a temperaturilor medii. Insa, in loc sa ne sufocam de caldura, omenirea va fi amenintata de o noua era glaciara. Astfel, schimbarile climatice determina o crestere a temperaturilor care contribuie la topirea ghetarilor din Emisfera Nordica. Apa provenita din topirea ghetarilor va intrerupe actiunea curentului Golfului, sau a Gulf Stream-ului- care mentine temperaturile placute pentru ca viata umana sa se desfasoare la o latitudine atat de mare. Din cauza intreruperii actiunii curentului, tarmurile Europei nu vor mai fi incalzite, iar gheata va continua sa acopere cea mai mare parte a Europei. Deci, lumea nu se va confrunta cu cresterea temperaturilor, ci cu o noua era glaciara.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *