„Noaptea mortilor vii” („Night of the Living Dead”) este un film independent horror alb negru, regizat de George A. Romero. Filmul incepe cu un frate si sora care ajung la un cimitir, unde barbatul este atacat de un necunoscut. Femeia, numita Barbra, fuge si ajunge intr-o ferma abandonata din zona rurala a statului Pennsylvania. Aici soseste si Ben, care incepe sa baricadeze casa si descopera ca in subsol se mai gaseau cativa oameni speriati. Impreuna, protagonistii incearca sa descopere cauza miserioasei reanimari a mortilor, precum si sa incerce sa supravietuiasca in locuinta respectiva, pana cand pericolul va trece sau vor gasi o cale sa evadeze. Aproape toata actiunea filmului are loc pe parcursul unei singure nopti.
Romero a produs filmul avand doar un buget de 114.000 de dolari americani; dupa un deceniu de relansari in cinematografe, productia a adunat 12 milioane de dolari in Statele Unit si altele 30 pe plan international. Romero nu s-a imbogatit, insa, deoarece atunci cand titlul original al filmului a fost schimbat („Noaptea lui Anubis”), din greseala, a fost stearsa si notificarea de drepturi de autor, ceea ce inseamna ca origine poate distribui filmul in orice format, fara sa plateasca nimic.
La momentul lansarii in cinematografe, filmul a fost intens criticat de catre specialisti, considerandu-l prea violent, sangeros si explicit. Recenzii au devenit mai bune odata cu trecerea anilor, fiind apreciata atmosfera claustrofobica si sinistra, precum si faptul ca este considerat ca fiind filmul care a influentat prototipul zombilor moderni: oameni decedati curand care se deplaseaza incet, nu au gandirea sau reflexele dezvoltate, fiind manati doar de dorinta inexplicabila de a consuma carne de om. Ca urmare, in anul 1999, a fost inclus in Registrul National de Film de catre Biblioteca Nationala, fiind un film „important din punct de vedere istoric, cultural sau estetic.”
Acesta a fost primul din seria „Mortii vii”, continuarea, intitulata „Dimineata mortilor”, aparand in anul 1978; s-au realizat si doua remake-uri, intre timp, unul in anul 1990 si unul in 2006.