Musonii sunt vanturi constante, cu regim sezonier, schimbandu-si directia de la vara la iarna, in sens contrar, sub actiunea centrilor de actiune sezonieri. Prin schimbarea pozitiei ecuatorului termic si prin patrunderea alizeelor dintr-o emisfera în alta, rezulta într-o prima faza, musonii ecuatoriali, care se combina apoi cu musonii ce iau nastere între continente si oceane, rezultând musonii tropicali.
Circulatia musonica se dezvolta cel mai intens la contactul între cea mai extinsa suprafata continentala, Asia si întinsele suprafete ce sunt ocupate în zona calda, de catre oceanele Pacific si Indian. Dezvoltarea lor este impiedicata de tarmurile estice ale Oceanului Pacific, ocupate de lanturi montane inalte.
Pe tarmurile Oceanului Atlantic, fenomenul se dezvolta mai slab, cu exceptia coastelor de vest ale Africii, in zona subecuatoriala si ecuatoriala. Musonii se dezvolta si pe coastele estice ale Africii. Slaba dezvoltare a uscatului continental în emisfera sudica, diminueaza circulatia musonica. In emisfera nordica, musonii sunt extrem de puternici, ei continuându-se în zona temperata, ca musoni extratropicali, in special de vara, mai ales pe tarmurile estice ale Asiei si Americii de Nord. O circulatie musonica slaba se dezvolta local între diferite insule si peninsule si întinderile acvatice din preajma.
Schimbarile de directie a circulatiei musonice, se produc la schimbarile anotimpurilor de multe ori având un caracter brusc. In emisfera nordica, vara, anticiclonii subtropicali se deplaseaza spre nord, inimele subpolare slabesc, marile suprafete continentale se încalzesc puternic, generând minime intense si extinse. Spre aceste minime se deplaseaza curentii musonilor ecuatoriali patrunsi adânc în emisfera nordica.
In Asia de Sud, în Afganistan si Iran se instaleaza o extinsa arie depresionara, brâul de minima ecuatorial este si el deplasat spre nord, unindu-se cu cel asiatic. Braul anticiclonic subtropical este anihilat. Curentii convergenti spre aceasta extinsa minima continentala, pornesc din brâul anticiclonic al emisferei sudice, Anticiclonul Insulelor Mauritius, din Oceanul Indian. Alizeele sudice, în aceste conditii, depasesc Ecuatorul, devenind musoni ecuatoriali oceanici. Intensitatea lor va anula curentii alizeelor de nord-est, ale emisferei nordice.