Organizatia Mondiala a Meteorologiei (O.M.M.) este o agentie specializata a Oranizatiei Natiunilor Unite. Organizatia Mondiala a Meteorologiei reprezinta vocea autorizata a sistemului din Natiunile Unite cu privire la starea si comportamentul atmosferei Pamantului, a interactiunii sale cu oceanele, clima pe care o produce si distribuirea resurselor globale de apa.

Viata tuturor depinde de o planeta sanatoasa, dar atmosfera, oceanele, cursurile apelor, terenurile, ghetarii si biosfera, care formeaza mediul inconjurator sunt amenintate de activitatile umane.

Datele privitoare la vreme, clima si atmosfera colectate prin sistemele de observare a O.M.M. ne tin informati cu privire la starea mediului inconjurator pentru a putea preveni degradarea viitoare a acestuia.

De exemplu, mediul inconjurator sufera datorita lipsei precipitatiilor intr-o perioada mai lunga de timp si a utilizarii necontrolate a terenurilor, care duc la desertificare. Se estimeaza ca o treime din suprafata Pamantului si o cincime din populatia lumii sunt amenintate de desertificare. De aceea, O.M.M. isi directioneaza atentia catre variabilitatile climatice si schimbarile cu impact asupra mediului.

Diversitatea biologica ajuta la functionarea mediului inconjurator. Aerul poluat, apa contaminata, solul degradat si cresterea urbana sunt amenintari pentru diversitatea biologica.

Ecosisteme precum: mlastinile, padurile si lacurile sunt o parte importanta a mediului natural al unui rau. Ele reprezinta un tampon intre rau si ecosistemele terestre si joaca un rol important in atenuarea inundatiilor. De aceea, este necesar sa ne asiguram ca nu sunt distruse.
Ozonul stratosferic protejeaza plantele, viata marina, animalele si oamenii de radiatiile solare ultraviolete, care sunt daunatoare. Clorofluorocarbonii si alte compusi chimici sunt responsabile pentru distrugerea ozonului.

O activitate esentiala a Serviciilor Nationale de Meteorologie si Hidrologie este aceea de a monitoriza schimbarile pe termen lung in cadrul gazelor atmosferice, a radiatiilor ultraviolete, a aerosolilor si ozonului si de a evalua consecintele efectelor asupra oamenilor, climei, aerului, apelor si a ecosistemelor marine si terestre.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *