forta-antimaterie

Pentru prima oara, fizicienii din Statele Unite au reusit sa masoare forta care atrage particulele de antimaterie. In mod surprinzator, nu este chiar atat de diferita fata de forta de atractie care mentine materia normala la un loc. Aceste rezultate reprezinta un pas mai departe in intelegerea unuia din cele mai mari mistere ale Universului nostru: de ce exista atat de multa materie in comparatie cu antimateria.

Pentru fiecare particula care exista- electroni, protoni, neutroni- exista si o antiparticula egala si opusa, care are sarcina electrica opusa, aceste antiparticule alcatuind ceea ce oamenii de stiinta numesc antimaterie. In momentul in care Universul s-a format, fizicienii sunt de parere ca au fost produse cantitati egale de materie si antimaterie, insa, in prezent, este foarte dificil sa se gaseasca antimateria in mod natural.

Antiparticule

Acest aspect este un lucru bun, deoarece cand antimateria si materia interactioneaza, se anihileaza una pe cealalta, asa ca probabil omenirea nu ar fi ajuns pana in acest punct daca ar fi existat mai multa antimaterie. De asemenea, este un lucru care devine confuz, deoarece fizicienii nu pot intelege de ce toata antimateria- nu si materia normala- a disparut. Timp de mai multe decenii, oamenii de stiinta au lucrat la intelegerea comportamenutului antiparticulelor, care este o adevarata provocare. Din cauza ca exista atat de multa materie normala peste tot, antimateria este distrusa imediat.

Insa, echipa de fizicieni de la Universitatea Rice din Statele Unite a reusit sa creeze antiprotoni, reusind sa isi dea seama cum poate fi masurata forta care atrage antiprotonii intre ei. Astfel, oamenii de stiinta si-au dat seama ca forta de atractie dintre acestea nu este atat de diferita, eliminandu-se o serie de ipoteze care ar fi justificat dezechilibrul dintre cele doua tipuri de materie din Univers.

In definitiv, oamenii mai au multe de invatat despre ceea ce se intampla cu materia si antimateria, iar de fiecare data cand se face o noua descoperire in acest sens, oamenirea e mai aproape de raspunsul care poate explica Universul.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *