Exorcistul

„Exorcistul” („The Exorcist”) este un film horror supranatural american regizat de catre William Friedkin si adaptat de William Peter Blatty din romanul sau din 1971 cu acelasi nume. Cartea, inspirata de exorcismul lui Roland Doe din 1949 prezinta posedarea demonica a unei fete de 12 ani si incercarile mamei ei de a-si recastiga fata, in fata fortelor raului, prin exorcismul realizat de doi preoti.

Filmul ii are in rolurile principale pe Ellen Burstyn, Max von Sydow, Jason Miller, Linda Blair, Lee J. Cobb si (doar cu vocea) Mercedes Mc Cambridge. Acesta este doar unul din ciclul de filme cu „copii demonici” produs intre sfarsitul anilor 1960 si mijlocul anilor 1970, inclusiv „Copilul lui Rosemary” si „The Omen”.

„Exorcistul” a fost lansat in cinematografele din Statele Unite de catre Warner Bros. pe 26 decembrie 1973. Filmul a primit zece nominalizari la premiile Oscar, castigand doua („Cea mai buna mixare a sunetului” si „Cel mai bun scenariu adaptat”). A devenit unul dintre filme cu cele mai mari incasari ale tuturor timpurilor, strangand peste 441 milioane de dolari in toata lumea. De asemenea, a fost primul film horror nominalizat pentru „Cel mai bun film” la premiile Oscar. Alte nominalizari au fost pentru „Cea mai buna actrita”, „Cea mai buna actrita in rol secundar”, „Cel mai bun actor in rol secundar” si „Cel mai bun regizor”. La Globurile de Aur, filmul a castigat pentru „Cel mai bun film – drama”, „Cel mai bun regizor”, „Cea mai buna actrita in rol secundar” (Linda Blair) si „Cel mai bun scenariu.

Filmul a avut o influenta importanta asupra culturii pop. A fost numit cel mai infricosator film al tuturor timpurilor de catre „Entertainment Weekly”, Movies.com si catre spectatorii AMC in anul 2006, cel mai bun film al tuturor timpurilor pe situl web Time Out si a fost clasat pe locul trei in topul Bravo al „Celor mai infricosatoare momente din filme”. In anul 2010, Biblioteca Congresului a selectat filmul pentru introducere in Registrul National de Film.

 

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *