In filmul lansat in anul 2004, The Day After Tomorrow, incalzirea globala provoaca un colaps al lumii, conducand la evenimente catastrofale, cum ar fi tornadele care au distrus Los Angeles, inundatii in New York iar intreaga Emisfera Nordica a fost inghetata. In timp ce credibilitatea stiintifica a filmului a atras critici din partea climatologilor, scenariul unei astfel de situatii ar putea fi o consecinta a incalzirii globale, astfel ca un scenariu apocaliptic al modelelor climatice nu a fost luat niciodata in serios.
Incalzirea climatica raceste Pamantul
Folosind modelul climatic german ECHAM la Max-Planck Institute din Hamburg, oamenii de stiinta au descoperit ca, pentru o perioada de 20 de ani, Pamantul se va raci in loc sa se incalzeasca, acesta fiind principalul efect al incalzirii climatice. Astfel, schimbarea climatica va continua sa se manifeste chiar si dupa un colaps climatic, iar temperatura medie globala va creste cu aproape 0.8 grade Celsius.
„Pamantul isi va reveni in urma unui astfel de impact in aproape 40 de ani, caz in care incalzirea climatica va avea acelasi nivel de evolutie ca si cel din prezent, insa limita estica a Atlanticului de Nord va avea nevoie de mai bine de un secol pentru a-si reveni la normal”- sustine Sybren Drijfhout, profesor la departamentul de stiinta oceanelor si a pamantului de la Universitatea din Southampton.
Interesant insa, racirea globala apare din cauza incalzii globale- ironic, nu?- si este asociata cu un flux de caldura dinspre atmosfera catre ocean, acesta fiind un scenariu la care si noi suntem martori de aproape 15 ani. Studiul prezent sugereaza ca perioada actuala- afectata de incalzirea globala- nu este rezultat al unei singure cauze. Cel mai probabil, si El Nino joaca un rol si posibil induce o serie de modificari importante in climatul din Emisfera Sudica. Totusi, aceasta perioada poate fi caracterizata de mai multe evenimente, cum ar fi eruptii vulcanice, cutremure, etc.