electroni

Electronii sunt caramizi structurari esentiale ale Universului; ei transporta sarcina electrica negativa in cosmos si ne dau voie sa ne bucuram de toate placerile vietii moderne si civilizate. Stabilitatea electronilor nu a fost niciodata pusa la indoiala, dar sa pui o limita a stabilitatii le da voie oamenilor de stiinta sa inteleaga mai bine legile fundamentale ce guverneaza existenta noastra.

Intr-un studiu recent, cercetatorii italieni s-au uitat la potentialul de degradare a electronilor folosind detectorul de neutrino Borexino timp de 408 zile. Acestia nu au gasit absolut nimc, fiind sunt complet stabili. Acestea sunt vesti bune, in principiu, deoarece confirma faptul ca, conservarea sarcinii electrice ar putea fi una dintre legile de baza ale functionarii universului. Echipa a putut stabili totusi durata de viata a electronilor in urma acestui experiment. Aceasta ar fi undeva la 6.6×1028 ani (66Yottaani) sau de 5 miliarde de miliarde de ori varsta Universului.

Experimentul Borexino

Experimentul Borexino a fost realizat pe un detector special de neutrino situat la adancime mare sub Gran Sasso, un munte aflat la 100 km de Roma. Borexino este umplut cu un lichid organic foarte bogat in electroni (aproximativ 1032, sau 100 de mii de miliarde de miliarde). O ipotetica fisiune a unui electron ar produce un foton si un neutrino, iar detectorul are peste 2000 de senzori pentru a detecta fotoni. Nici un foton nu a fost detectat. Desi poate parea putin stupid raportarea unui astfel de rezultat, experimentele in care nu se descopera nimic sunt foarte importante in fizica.

Descompunerea este un fenomen fizic obisnuit prin care particulele mai grele se transforma in particule mai usoare. Aceste descompuneri respecta in general legi stricte ale fizicii. Electronii sunt cele mai mici particule din Univers incarcate electric. Particulele mai mici (neutrino, fotoni, gluoni) sunt neutre, deci electronul nu s-ar putea descompune fara a distruge legea conservarii sarcinii electrice.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *