placebo

Efectul Placebo reprezinta unul din cele mai ciudate si mai putin intelese fenomene intalnite in fiziologia umana si in psihologie. Cei mai multi dintre noi stiu foarte multe lucruri despre placebo, insa, cel mai cunoscut lucru consta in faptul ca acesta ne ajuta sa tratam boli doar pentru simplu fapt ca ne gandim ca ne poate vindeca. Cu alte cuvinte, ne pacalim pe noi insine pentru a ne insanatosi, iar acest lucru dovedeste ca, creierul nostru este o entitate extrem de puternica. Cu toate ca este putin cam ciudat ca putem face acest lucru, exista anumite aspecte ale efectului placebo pe care nici macar oamenii de stiinta si nici doctorii nu le pot explica.

Antidepresivele sunt placebo. Fara indoiala, depresia este o tulburare destul de urata si are o relatie incredibila cu chimia creierului. Cu toate acestea, in urma cu cativa ani, doctorii ofereau medicamente cu prescriptie pentru a trata depresia, dar care erau asemanatoare, mai degraba, bomboanelor dulci decat pastilelor din industria farmaceutica. Acest lucru se datoreaza faptului ca, aparent, acestea functioneaza in reducerea depresiei. Cu toate acestea, mai multe studii de profil inalt arata ca placebo face acelasi lucru, doar ca nu are efecte secundare negative. Pe de alta parte, aceste rezultate sunt extrem de benefice daca stam bine si ne gandim ca astfel de tulburari au loc doar in mintea noastra.

Nocebo- fratele malefic al Placebo

La fel cum ne putem gandi ca un medicament poate avea efecte benefice asupra organismului nostru, exista, de asemenea, si reactii adverse. Nocebo se poate manifesta in mai multe moduri extreme si depinde de asteptarile si perceptiile pe care pacientul le are. Astfel, daca acesta este de parere ca o substanta medicala ii poate face rau, efectul va fi resimitit intr-un mod negativ, cu toate ca nu exista niciun component activ in componenta sa.

De asemenea, efectul nocebo poate fi atat de puternic incat poate face ca un pacient sa fie predispus la deces. Exista studii in care oamenii de stiinta au consemnat cazul unui participant in care acesta a incercat sa se sinucida cu supradoza de pastile. Cu toate ca placebo nu are niciun ingredient activ, pacientul a experimentat senzatii neplacute, cum ar fi scaderea brusca a pulsului si transpiratii.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *