Alaturi de efectele care induc anxietatea, schimbarile climatice ofera o serie de modificari interesante daca se iau in considerare procesele fascinante care apar in urma acestui fenomen. De la cel mai mic pana la cel mai mare component al planetei- de la bacterii la vulcani- toate par a simti efectele schimbarilor climatice.
Impactul schimbarilor climatice
Pe masura ce gheata se topeste, mai multa lumina solara va scalda regiunile de mica adancime din jurul polilor. Comunitatile de viermi sau de alte nevertebrate de pe fundul marii, obisnuite la un stil de viata in intuneric vor incepe sa se adapteze la un stil de viata mai luminos. Studiile recente au demonstrat ca aceasta schimbare ar putea modifica semnificativ aceste comunitati, permitand ca algele si ale plante marine sa sufoce viata nevertebratelor. Aceasta tranzitie de la nevertebrate la comunitatile de alge a fost deja observata atat pe tarmurile Arcticii cat si a Antarcticii, iar acest lucru inseamna o scadere incredibil de mare a biodiversitatii din aceste regiuni.
Invaziile de furnici vor incetini. Pheidole megacephala cunoscuta si ca furnica cu capul mare, este una din 10 cele mai invazive specii de insecte de pe Pamant. Mii de astfel de insecte invadeaza America de Sud, Australia si Africa si se raspandesc extrem de rapid. Ca animale invazive, acestea fura habitatul si resursele speciilor indigene, perturband ecosistemul regional si pun in pericol biodiversitatea locala. Dar, pe masura ce schimabrile climatice continua sa evolueze, habitatul acestor furnici se va diminua semnificativ, astfel ca cercetatorii anunta ca numarul lor va scadea cu o cincime pana in anii 2080.
Alergiile se inrautatesc. Pe masura ce schimbarile climatice determina ca primavara sa vina mai repede in fiecare an, polenul care cauzeaza alergiile va reusi sa se propage si mai mult. Acest lucru inseamna ca starea de sanatate a oamenilor cu alergii se va inrautati si mai tare. Unele cercetari estimeaza ca temperaturile ridicate vor determina ca nivelul de polen sa ajunga la o cantitate dubla fata de cea din prezent, pana in anul 2040.