Oficial, iarna incepe sa isi cam intre in drepturi. Am trecut de perioada cand ziua a fost mai lunga decat noaptea, lucru care s-a petrecut la solstitiul de vara din iunie, asa ca, ne confruntam cu echinoctiul de toamna, adica ziua cand soarele trece direct peste ecuatorul Pamantului. In Emisfera Nordica, acest lucru marcheaza sfarsitul zilelor lungi de vara si inceputul iernii cu nopti mai lungi. Pentru cealalta jumatate a planetei, echinoctiul de toamna inseamna inceputul primaverii. Cu toate ca echinoctiul este un fenomen care se produce de doua ori pe ani, in fiecare an, exista o multime de conceptii gresite fata de aceasta tranzitie de la un sezon la altul.

Anotimpuri

Intr-un videoclip realizat in anii 1980, un grup de proaspat absolventi de la Harvard au fost intrebati de ce exista anotimpurile. Pare a fi o intrebare simpla. Avand cunostinte diferite, studentii incep sa explice ca Pamantul se incalzeste si se raceste in functie de distanta pe care o are fata de Soare. La urma urmei, orbita Pamantului nu este un cerc perfect. Absolventii de la Harvard nu au avut dreptate in ceea ce au explicat.

Jay Holberg, om de stiinta si cercetator principal la laboratorul lunar si planetar de la Universitatea din Arizona sustine ca „orbita Pamantului depinde intr-o foarte mica masura de faptul ca acesta este rotund. De fapt, in iarna nordica- care are loc in decembrie- Soarele este mai aproape de Pamant, iar vara este putin mai departe”. Totul sta in inclinatia Pamantului: axa acestuia nu este perfect indreptata spre sus sau spre jos in raport cu Soarele, ci se afla la un unghi de aproape 23,5 grade.

Astfel, pe masura ce Pamantul se invarte in jurul Soarelui, acesta isi mentine aceasta pozitie iar lumina solara nu atinge intreaga suprafata in mod direct. Atunci cand Emisfera Nordica este inclinata spre Soare, lumina Soarelui atinge „capul” acestuia, iar din aceasta cauza exista vara si zile mai lungi. In acelasi timp, partea de sud a Pamantului este inclinata mai departe fata de Soare, astfel ca razele Soarelui pica intr-un alt unghi, cauzand zile mai reci si mai scurte de iarna.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *