iCubs

iCubs incep sa se lanseze pe piata, acesti mici robotei putand sa ne educe copiii sau sa ne faca munca in locul nostru. O noptiera pe roti se invarte in jurul camerei, miscandu-se dintr-o parte in alta, inclinandu-si capu pentru a nu se lovi de alte obiecte din camera, iar o creatura alba si blanoasa emite sunete de „Meow” jalnice in camera de alaturi. In laboratorul de subsol din Sheffield Robotica, trebuie sa fii atent la fiecare pas, deoarece mobilierul are propria sa minte.

Tony Prescott, director si profesor al centrului de neurostiinte cognitive de la Universitatea din Sheffield se intreaba care ar fi cel mai apropiat mod de a avea o conversatie cu masa pe care mananci, in timp ce noptiera se tine dupa tine ca un catel ascultator. Acesta considera insa, ca un lucru mai bun decat a avea o conversatie cu mobilierul din casa, este sa-l faci sa iti asculte cerintele, facand treaba in locul tau, „masa ta neavand nevoie de personalitate proprie”- declara acesta.

Astfel de idei i-au tinut ocupati pe Prescott si cercetatorii aceestuia in ultimii patru ani, care lucreaza la crearea unor roboti de asistare, adaptati pentru a ajuta persoanele in varsta. Telul final a lui Prescott este de a construi un robot care sa aiba sentimentul de existenta a propriului sine.

Acesta introduce noul iCub, un robotel de dimensiuni mici, cu cap de plastic, cu ochi mari si cu pleoapele care se inchid „seducator” atunci cand clipeste. Robo-copilul este capabil sa zambeasca abia in momentul in care isi indeplineste o sarcina, aflandu-se, in prezent, in primele etape de invatare a vietii sale.

Sheffield face parte dintr-un grup mic de universitati europene, unde testeaza posibilitatile robotului, in valoare de 250.000 de lire sterline, de a fi capabil sa afiseze cognitie umana si inteligenta artificiala. Este unul din cei mai avansati roboti de acest gen, cu 53 de grade de miscari ale membrelor avand o coordonare in miscarea mana-ochi, care ii permite acestuia sa atinga si sa inteleaga diferite obiecte, sa joace ascunsa sau sa danseze.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *