miros-metal-bani

Oamenii de stiinta incearca sa afle un raspuns la intrebarea „de ce miros banii” si de ce ramane un miros metalic pe maini dupa ce atingem monede sau alte obiecte metalice. Un nou studiu a descoperit ca mirosul de fier este, de fapt si in mod ironic- un tip de miros pe care corpul uman il creaza, si asta din cauza eliberarii a unor uleiuri din piele dupa ce sunt atinse lucruri care contin fier.

„Mirosul de fier care apare dupa ce tinem un metal in mana este, de fapt, o iluzie”- sustine membrul echipei de cercetatori, Dietman Glindemann de la Universitatea din Leipzig din Germania.

In cadrul unui experiment, sapte participanti la studiu au raportat miros de metal dupa ce mainile lor au intrat in contact cu lucruri din fier. Oamenii de stiinta au luat probe de aer de pe mainile subiectilor si le-au analizat in detaliu, iar in final au observat ca in acest proces se formeaza o molecula organica atunci cand anumite uleiuri participa la descompunerea pielii.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca intreg procesul functioneaza cam asa: atunci cand atingem obiecte realizate din fier, transpiratia de la nivelul pielii mainilor face ca atomii de fier sa castige doi electroni. Atomii de fier cu sarcina negativa dubla reactioneaza cu uleiurile din piele, determinand aparitia acestui miros. De asemenea, din cauza ca sangele contine fier, daca se realizeaza un experiment similar, numai ca obiectul din metal se inlocuieste cu sange, efectul va fi acelasi: producerea unui miros metalic.

Fiecare om miroase diferit

Corpul nostru are un miros specific, fiind asemanator cu amprenetele- adica unic. Iar acea „apa de toaleta” a ta ramane neschimbata la miros, indiferent de ceea ce mananci sau bei. Mamiferele sunt cunoscute pentru ca au un miros unic, iar in cazul oamenilor aceasta abilitate permite ca indivizii sa distinga mirosul de la o persoana la alta.

Mirosul este cel mai puternic simt si care creaza cea mai puernica legatura cu amintirile din trecut. Din aceasta cauza oamenii sunt capabili sa lege anumite amintiri mai bine atunci cand simt un miros, decat atunci cand asculta muzica, de exemplu.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *