halucinatii

Halucinatiile reprezinta inchipuiri ale creierului nostru, care nu au loc in realitate. De foarte multe ori, halucinatiile sunt generate de consumul de droguri, alcool, temperatura ridicata sau boli psihice. Dar, de ce ajunge omul sa aiba halucinatii? Ce anume se petrece in mintea umana atunci cand avem astfel de inchipuiri false?

O echipa de oameni de stiinta din domeniul neurologiei de la Universitatea din Cambridge, condusa de catre seful Dr. Jon Simons, a reusit sa identifice care este legatura dintre halucinatiile care apar in cazul celor care sufera de schizofrenie si dimensiunea lobului frontal al creierului uman. Pana in prezent, se cunoastea ca, in cazul persoanelor sanatoase, lobul frontal este in stransa legatura cu abilitatea oamenilor de a face diferenta dintre aspectele reale si cele inchipuite, false. In cadrul unor studii, oamenii de stiinta au realizat un set de analize cu scopul de a afla daca cei care sufera de schizofrenie pot prezenta anomalii la nivelul lobul frontal. Potrivit cercetatorilor, se pare ca rezultatele au scos in evidenta faptul ca diferentele dintre oamenii sanatosi si cei bolnavi sunt foarte putine.

Halucinatiile si pacientii cu schizofrenie

Un membru al acestiei echipe, care a contribuit la stabilirea legaturii dintre halucinatii si lobul frontal la pacientii cu schizofrenie sustine ca „retelele neuronale ce se gasesc la nivlul lobului frontal sunt cele care raspund de aparitia acestor boli psihice. Oamenii care sufera de astfel de boli prezinta la nivelul acestei regiuni cerebrale o serie de deteriorari ale legaturilor dintre neuroni. In acest sens, s-a putut identifica faptul ca pacientii cu schizofrenie nu isi iau informatia din exterior ci, isi structureaza ideile aleatoriu”.

Cu toate ca acest studiu a descoperit ca lobul frontal este asociat cu schizofrenia, oamenii de stiinta mentioneaza ca boala nu ia nastere din aceasta regiune a creierului. De fapt, schizofrenia inseamna un cumul de mai multe disfunctionalitati, ce isi fac aparitia la nivelul encefalului. In urma analizelor realizate de oamenii de stiinta din Marea Britanie s-a putut descoperi ca aceasta deteriorare a lobului frontal este cea responsabila de aparitia halucinatiile, atat vizuale cat si auditive.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *