In timp ce unii dintre noi par a fi maestri in urmarirea timpului fata de altii, un nou studiu a demonstrat ca, creierul nostru ar putea avea o serie de celule specifice care ne ajuta sa ne pastram programul normal.
Neurologii au descoperit ca aceleasi celule ce actioneaza ca si un fel de „GPS” intern lucreaza, de asemenea, ca si un „ceas mental”, ajutand la combinarea conceptului de timp si spatiu. Ei bine, acest lucru ar putea explica de ce oamenii sunt atat de buni la monitorizarea timpului.
Studiul, realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Boston, a demonstrat ca acest grup de celule, cunoscute ca si celule de retea, nu numai ca sunt responsabile de recunoasterea locului in care ne aflam, ci si de timp. Testele realizate pe soarecii de laborator au evidentiat ca celulele, care se gasesc in zona numita hipocamp a creierului, se activeaza nu numai atunci cand animalul a recunoscut locul in care se afla ci, de asemenea, s-au activat si atunci cand s-au auzit o serie de batai care masurau timpul.
Masurarea amintirilor
Cercetatorii au declarat ca descoperirile lor ofera indicii despre modul in care creierul ar fi capabil sa codifice amintiri, in timp si spatiu. Dr. Howard Eichenbaum, cercetator la acest studiu, declara ca „amintirile noastre de zi cu zi sunt organizate si structurate in functie de timp si spatiu, iar noi suntem de parere ca hipocampul este organizatorul evenimentelor ce compun memoria. De exemplu, iti amintesti ca te-ai trezit, ai facut dus, ai mancat si ai plecat la munca- asta inseamna o actiune descrisa de evenimente organizate in spatiu si timp”. De asemenea, profesorul a adaugat ca nu crede ca hipocampul ar fi un ceas ci, in schimb, foloseste un ceas pentru a cartografia lucrurile care s-au petrecut, astfel incat sa le mentina intr-o ordine”.
Blogger: Cristina M.