Visul de a trai pentru totdeauna este o idee care va ramane tot timpul in cultura umana. Povestile mitice ale nemuritorilor se gasesc peste tot de la mitologia greaca pana la notite ale alchimistilor si chiar si in filmele moderne sau romanele science- fiction. Pe masura ce stiinta imbatranirii progreseaza, oamenii de stiinta au evoluat uimitor in studiul asupra extinderii vietii umane. De la scaderea ratei de mortalitate infantila pana la crearea de vaccinuri eficiente si reducerea deceselor legate de diferite boli, stiinta a ajutat la cresterea sperantei de viata a omului pana la aproape trei decenii in ultimul secol. Dar unde ne va duce viitorul ingineriei genetice si a medicinei? Nimeni nu stie, dar oamenii de stiinta au o serie de idei care ar putea sta la baza „fantanii tineretii”.
Stiinta procesului de imbatranire
Infometare- Reducerea de calorii din dieta personala ar putea contribui la prelungirea sperantei de viata, asta daca esti vreun soricel sau un vierme. Efectul reducerii de calorii este un fenomen inca studiat in cazul oamenilor. Studiile realizate in anul 2009 adauga o noua idee dezbaterii restrictiilor calorice. In cadrul acestui studiu, soarecii mai grasi natural au trait mai mult atunci cand au fost hraniti cu alimente mai slabe in calorii, fata de soarecii care au mancat hrana bogata in calorii.
Dieta limitata pare sa functioneze prin scaderea ratei metabolice, reducand frecventa bolilor legate de varsta. Este posibil ca acest lucru sa se petreaca din cauza reducerii hormonului tiroidian.
Munca. Pauzele lungi ar putea fi cheia unei vacante de succes, insa acestea nu sunt secretul unei vieti lungi. Un studiu realizat recent a demonstrat ca oamenii care muncesc mai mult sunt mai susceptibili sa traiasca mai mult. Astfel, cei cu o personalitate constiincioasa isi pot prelungi viata cu doi-trei ani, inregistrandu-se un procent de 20-30% mai mic in fata decesului cauzat de boli.