criza de cafea

Daca te bazezi pe o ceasca de cafea pentru a te putea trezi de dimineata, ai putea suferi de un soc: se pare ca lumea se va confrunta, in curand, cu o criza a boabelor care dau nastere a celei mai iubite bauturi din lume- cafeaua. Productia recenta de cafea inca are valori bune si, desi s-a inregistrat o crestere in decursul acestui an, se pare ca analistii spun ca acest lucru nu va tine prea mult.

Problema principala este Brazilia: in timp ce tara furnizeaza, de obicei, 50 de milioane de saci de cafea pe an, seceta severa taie drastic productia de cafea cu aproape 5 milioane de saci pe an. Pe masura ce natiunea sud americana produce o treime din cafeaua de la nivel mondial, un astfel de deficit s-ar resimti in intreaga lume.

Deci, de ce a crescut productia de cafea in acest an? Potrivit unui raport, acest lucru se datoreaza unui record din Indonezia si Honduras, dar si pietei din Vietnam- a doua cea mai mare tara producatoare de cafea, dupa Brazilia. Conditiile din aceste tari favorizeaza cresterea boabelor de cafea, astfel ca surplusul din aceste tari compenseaza pierderile din Brazilia.

Problemele din Brazilia- cauza crizei de cafea

Din pacate, acest lucru nu poate continua pentru totdeauna. Este foarte probabil ca Indonezia si Honduras sa detina recordul in ceea ce priveste productia de cafea cat de curand, din moment ce Brazilia nu isi mai poate reveni din cauza secetei. Si, pe masura ce consumul de cafea continua sa creasca in toata lumea- mai ales in tarile in curs de dezvoltare-, in curand am putea sa ne confruntam cu o criza de cafea. In ciuda faptului a ceea ce se intampla in Brazilia in prezent, vom vedea preturi din ce in ce mai mari si mai multa concurenta in sectorul ce cuprinde cafeaua de calitate superioara.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *