Perioada copilariei, mai ales a primilor luni de viata, este una destul de instabila din punct de vedere al sanatatii, asta datorita unui sistem imunitar inca nedezvoltat complet.
Sa fii parinte e o bucurie, dar poate fi si destul de stresant. Atunci cand observi ca cel mic are febra grijile se intensifica, foarte probabil iti pui multe semne de intrebare si vrei sa gasesti cea mai buna modalitate de a actiona, corect? Cu siguranta raspunsul este da si pentru a veni in ajutorul tau voi prezenta in continuare cateva aspecte importante cu privire la febra, ce arata aceasta, care sunt cauzele si ce trebuie sa faci!
Ce este febra?
Pentru inceput trebuie sa intelegi faptul ca febra nu este altceva decat un raspuns fiziologic pe care-l prezinta organismul atunci cand lupta cu diverse boli. Asadar, febra in sine nu este o boala, ci o metoda de a lupta impotriva uneia.
Cand vorbim de febra?
Temperatura la care functiile organismului sunt realizate in mod eficient este de 37 de grade Celsius. Aceasta, datorita procesului de homeostazie, se pastreaza constanta. Ei bine, atunci cand valoarea temperaturii o depaseste pe cea de 37 de grade Celsius putem vorbi de febra.
Variatia temperaturii are drept cauza o tulburare, o afectiune, iar identificarea acesteia este ceea ce ne dorim cu totii, nu-i asa? Cu toate acestea, nu inseamna ca orice febra observata trebuie sa fie un motiv de ingrijorare. E important sa intelegem ca in corp exista mereu transformari, procese active, implicit un mecanism de autoreglare foarte bine pus la punct.
Cum sa masori temperatura?
Atunci cand vorbim de verificarea temperaturii trebuie sa stii ca sunt mai multe metode, insa pentru inceput va trebui sa te asiguri ca dispui de un termometru ce functioneaza la buni parametri.
In functie de varsta copilului poti opta pentru diferite metode de masurare. De exemplu, in cazul unui copil de pana la 2 ani ar trebui sa recurgi la masurarea intrarectala. Pentru cei cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 e recomandata masurarea axilara, iar verificarea celor care au depasit varsta de 5 ani se poate face chiar si oral.
Ce poate cauza febra?
Asa cum am mentionat si in ideile anterioare, febra vine ca urmare a unui dezechilibru in organism, cauzat de o afectiune. Din randul acestora putem sa enumeram infectiile virale, infectiile bacteriene, intoxicatii, reactii la diferite medicamente, vaccinuri, etc.
Ce trebuie sa faci?
Iata ca am ajuns si la partea cea mai importanta, cea in care trebuie sa actionezi. Important este sa iti mentii calmul, sa nu te sperii si sa tratezi cu multa seriozitate acest simptom. Pentru inceput va trebui sa monitorizezi cu atentie si daca observi ca temperatura micutului creste sau durata febrei se prelungeste atunci va trebui sa soliciti ajutorul specialistilor.
Daca ai posibilitatea iti recomand sa apelezi la servicii de pediatrie Mures, fiind recunoscute pentru calitatea si eficienta acestora, mai ales in randul afectiunilor intalnite la copii. In caz contrar, solicita ajutorul celui mai apropiat serviciu de urgenta.
Ca masuri suplimentare poti sa aplici compresii cu apa rece, sa imbraci copilul in haine mai usoare, sa-l hidratezi corespunzator, dar sub nici o forma sa nu recurgi la frectii cu alcool, cum se mai recomanda in popor, acesta fiind absorbit prin piele si existand un risc ridicat de intoxicatie.
Asadar, nu te panica, monitorizeaza cu atentie si, daca este cazul, mergi de urgenta la spital!