rutina-creier

Te-ai intors vreodata acasa, sau ti-au pus o cana de cafea numai ca sa realizezi ca nu iti mai aduci ultimele minute care au precedat acea actiune? Astfel de lucruri sunt caracterizate de oamenii „cu capu-nori”, in care unele momente dintr-o anumita zi sunt puse pe „pilot automat”- adica, suntem atat de obisnuiti sa facem acelasi lucruri in fiecare zi incat nu mai suntem nevoiti sa luam noi decizii.

„A face acelasi lucru in fiecare zi, cum ar fi spalatul dintilor sau mersul la munca, inseamna ca, creierul tau intra pe optiunea <pilot automat>. Creierul nostru iubeste rutina. Ne plac lucrurile familiare iar o buna parte din aceste actiuni incep sa devina ceva comun si obisnuit pentru noi”- sustin oamenii de stiinta care au realizat un studiu pe acest subiect.

Rutina in creier

Deci, cum poate trecere creierul de la forma de „pilot auto” la modul „on”? Exista doua structuri cerebrale importante care ne ajuta sa facem aceasta schimbare, numite striatum dorsolateral si striatum dorsomedial. Astfel, atunci cand creierul omului se afla pe pilot automat, stratum dorsolateral este acela care ghideaza activitatile rutinei de zi cu zi; este acea zona care face, de exemplu, ca tu sa fii capabil sa apesi butonul din lift. Insa, in situatii care nu sunt caracterizate de rutina, striatum dorsomedial este cel responsabil care te face sa apesi butonul unui lift.

Un studiu realizat recent a descoperit cele doua structuri principale ale creierului care „lucreaza in tandem atunci cand invata o sarcina noua, dupa care o transforma intr-un obicei”. Insa, exista si o a treia regiune a creierului, care poarta numele de cortex frontal orbital, responsabil de schimbarea ce se produce de la modul „pilot automat” la modul „activat”. Atunci cand ne aflam pe pilo automat, practic, creierul nostru uraste sa mai gandeasca si isi doreste sa faca cat mai putine lucruri, cu scopul de a economisi energie.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *