Ce s-a intamplat cu Baby Jane?

Ce s-a intamplat cu Baby Jane

“Ce s-a intamplat cu Baby Jane?” (“What Ever Happened to Baby Jane?”) este un thriller psihologic american din 1962, produs si regizat de catre Robert Aldrich. Aparand in rolurile principale sunt Bette Davis si Joan Crawford, jucand doua surori, una tinand-o captiva pe cealalta, care este invalida, in vechiul lor conac din Hollywood. Scenariul a fost scris de Lukas Heller, fiind bazat pe romanul cu acelasi nume din 1960, scris de Henry Farrell. La momentul lansarii, filmul s-a bucurat de un foarte mare succes, atat din partea publicului, cat si din partea criticilor de specialitate, fiind nominalizat pentru cinci premii Oscar, castigand intr-un final unul, “Cel mai bun design de costume, alb-negru”.

Cunoscuta rivalitate dintre cele doua actrite a fost foarte importanta pentru popularitatea imensa a filmului in acea perioada. Acest lucru a dus, la randul sau, la revitalizarea carierelor lui Bette Davis si Joan Crawford, care nu mai avusesera un succes la box office de cativa ani. In anii ce au urmat lansarii, criticii au continuat sa apreciere productia pentru faptul ca a creat subgenul hag horror, pentru comedia neagra si pentru faptul ca a ramas un thriller psihologic de calitate. Ca urmare a subiectului controversat, nemaiauzit si prezentat in filme pana atunci (initial, a primit un rating X in Regatul Unit) si popularitatii vedetelor din film, a devenit un film idol, continuand sa fie difuzat ca film de la miezul noptii (midght movie). In 2003, personajul interpretat de Bette Davis, Baby Jane Hudson, a fost clasat pe locul 44 in lista Institutului American de Film ai “Celor 50 mai buni antagonisti ai filmului american”.

Filmul a fost nominalizat la cinci premii Oscar pentru “Cea mai buna actrita in rol principal” (Bette Davis), “Cel mai bun actor in rol secundar” (Victor Buono), “Cel mai bun sunet”, “Cea mai buna cinematografie, alb negru” si “Cel mai bun design de costume, alb negru”, castigandu-l pe ultimul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *