Dupa decenii de sapaturi, oamenii de stiinta sunt de parere ca, in sfarsit, au descoperit ruinele orasului biblic- Sodoma. Expertii care investigheaza zona Tall el-Hammam din Iordania sunt de parere ca ramasitile unui oras din epoca bronzului se potrivesc perfect cu descrierea biblica a orasului distrus de Dumnezeu. Nu numai ca situl arheologic a fost, odata, cel mai mare oras din regiune- asa cum a si fost descris in Biblie, acesta este situat la est de raul Iordanului. De asemenea, ruinele orasului dateaza din perioada 3500-1540 i. Hr., si se crede ca a fost abandonat deodata.
Prin comparatie, situl arheologic de la Tall el-Hammam, dateaza cu aproape 3000 de ani inainte de venirea lui Hristos, iar arheologul Steven Collins de la Universitatea New Mexico sustine ca acest oras avea dimensiuni „monstruoase” in comparatie cu alte orase din aceasta zona care au prosperat in aceeasi perioada. Echipa de oameni de stiinta au descoperit dovezi ale unui oras mai extins, care se intindea continuu si era fortificat constant, dovada pentru acest lucru fiind si peretii extrem de grosi si foarte inalti- 2,5 metri grosime si 10 metri inaltime.
Echipa de arheologi este de parere ca ruinele orasului descoperit apartin celebrul oras Sodoma, deoarece dovezile sugereaza acest lucru: acest oras a fost parasit brusc la un moment dat- spre sfarsitul epocii bronzului mijlociu.
Sodoma Biblica
Majoritatea referintelor facute cu privire la Sodoma si Gomora apar in Cartea Genezei. Cele doua locatii erau situate in campia raului Iordan, la nord de asezarea actuala a Marii Moarte, fiind descrise in Biblie ca doua orase verzi si bine alimentate cu apa. In special, Sodoma a fost cel mai mare oras de la est de Iordan, acest lucru fiind mentionat si pe parcursul Genezei dar si in Noul Testament.
Sodoma este descris ca fiind situat pe o ruta comerciala comuna, iar datorita dimensiunilor sale, orasul a fost puternic fortificat cu turnuri si ziduri inalte, groase. In Biblie, se spune ca Sodoma a fost distrusa de Dumnezeu dupa ce ingerii sai au esuat in a gasi oameni curati in interiorul zidurilor sale.