Climatologii au deja o imagine de ansamblu a ceea ce se va intampla cu zapada de pe Pamant, pe masura ce temperaturile vor avea tendinta sa creasca: ei bine, zapada si ghetarii montani se vor topi. Insa, aceasta topire va avea loc la rate si locuri diferite, si va avea un impact uimitor asupra a 2 miliarde de oameni care se bazeaza pe topirea zapezilor pentru aprovizionarea cu apa. Chiar mai mult decat atat, in urmatoarele decenii, unele zone ale pamantului se vor confrunta cu caderi de zapada si precipitaii crescute, odata ce schimbarile climatice vor genera scenarii mai complicate.
„Astfel de schimbari complica modul in care oamenii se vor alimenta cu apa”- sustine Justin Mankin, climatolog la Columbia University’s Earth Institute. Strategiile ar putea include construirea de mai multe rezervoare, ori deasupra ori sub pamant, desalinizare, masuratori de conservare a apei sau alte planuri. Oamenii de stiinta au realizat o serie de calcule pentru a urmari impactul topirii ghetarilor asupra oamenilor, dar cu toate acestea nu au luat in calcul si cresterea numarului populatiei, ci doar au presupus ca cerinta de apa va ramane constanta- ceea ce e aproape imposibil.
Ce zone vor suferi modificari?
Central Valley, California- Foarte multe regiuni din Emisfera Nordica vor suferi schimbari majore din cauza topirii zapezilor si a ghetarilor montani. Poate ca exemplul nu ar putea fi mai bun in niciun alt caz, decat in Bazinul raului Sacramento, unde traiesc 4.9 milioane de oameni. California deja se confrunta cu cea mai mare seceta inregistrata vreodata in istorie, iar viitorul nu arata bine deloc. Rezultatele arata ca vor exista restrictii mai aspre de conservare a apei si se va apela la alte alternative de alimentare cu apa.
Bazinul razului Coloradoo- Casa a peste 11 milioane de oameni, cercetarile raului Colorado au dat rezultate surprinzatoare dupa analiza, existand un declin al pachetului de gheata cu 74%. „Rezervele noastre de apa nu vor mai arata la fel in viitor. Trebuie sa implementam noi strategii de gestionare a cantitatii de apa”- sustine Mankin.
Baznul Indusului si a Gangelui- aceasta este una din cele mai populate zone din Asia de Sud- Est, iar combinate insumeaza 966 milioane de oameni. Populatia deja se confrunta cu o topire excesiva a ghetarilor montani, iar modelele climatice sugereaza ca regiunea se va confrunta cu precipitatii excesive in urmatoarele decenii. Ca si rezultat, Indus inregistreaza un declin al topirii ghetarilor de 37%, iar Gange de 63%.